Seksueel ontremd gedrag dementie

Wat kan ik doen aan het seksueel ontremde gedrag van mijn partner met dementie, dementerende moeder of cliënt? De dementie kan delen van de hersenen beschadigen wat invloed heeft op het gedrag van de mens met dementie. Opmerkingen of seksueel ontremd gedrag bij dementie kan problemen veroorzaken, vooral wanneer ze gericht zijn jegens een vriend of familielid. Het is essentieel dat je over de beste inzichten en handvatten beschikt om hiermee om te gaan. Zodat jouw omgang het gedrag niet onbewust versterkt. Én je toch tegemoet kunt komen aan een onderliggende behoefte. Dementie Theatershow DAG MAMA neemt u mee naar de belangrijkste oorzaken en reikt álle technieken en inzichten aan om hier op een gunstige manier op te reageren. Zodat de stemming verbetert, onbegrepen gedrag vermindert en het levensgeluk drastisch wordt verhoogd. Het is de missie van ouderenpsychologen dr. David en drs Sarah Blom. De theatershow DAG MAMA heeft al 300,000 mensen mogen helpen in het omgaan met dementie

 

seksueel ontremd gedrag dementie

 

Omgaan met dementie

Wanneer iemand seksueel ontremd gedrag vertoont, is het bijvoorbeeld mogelijk dat de persoon je niet herkent of je verwart met een ander. Daarnaast kampt de mens met dementie steeds meer decorum verlies, waardoor het lastig is in te schatten welke opmerkingen en gedragingen wel of niet gepast zijn om te vertonen. Omgaan met seksueel ontremd gedrag bij dementie is lastig om mee om te gaan. Dit geldt ook voor de omgeving, die zich vaak schaamt voor het gedrag van een naaste met dementie. Deze spanning wordt door de mens met dementie vaak gevoeld en lokt op haar beurt derhalve weer seksueel gedrag uit (spanning leidt tot toename van onbegrepen gedrag). Daarom is het belangrijk dat je gedrag écht in de juiste context plaats en er op een goede manier op reageert.

seksueel ontremd gedrag dementie

 

Communicatie en begrip

Inzicht in het feit dat iemands seksueel ontremde gedrag waarschijnlijk wordt veroorzaakt door schade in de hersenen kan helpen om hiermee om te gaan. Ofwel, het valt uw dementerende moeder, partner of client niet te verwijten. Sommige vrienden of familieleden vinden het echter nog steeds moeilijk om met het gedrag om te gaan. Dit zorgt ervoor dat men de naaste met dementie vermijdt. Het gevolg hiervan is dat sociaal isolement en behoefte aan menselijk contact bij de mens met dementie toeneemt. Juist dit kan zich uiten in seksueel gedrag. In veel gevallen beïnvloeden we het gedrag van de mens met dementie nadelig. Doodzonde!

 

Soms is het seksuele gedrag gewoonweg een reflectie van een behoefte aan intimiteit of het wegnemen van pijn en ongemak. Leed wordt omgezet in lust, zullen we maar zeggen. Als het gedrag van de persoon daadwerkelijk bedoeld is om een seksuele behoefte te bevredigen, kan het raadzaam zijn te onderzoeken of het mogelijk is hieraan tegemoet te komen. Zo zijn er ook speciale sekswerkers die zich richten op deze behoeftes. Onze emotionele behoefte aan fysieke intimiteit verdwijnt immers niet omdat we lijden aan dementie. In sommige gevallen kan het nuttig zijn voor de persoon met dementie om zijn seksualiteit tot uitdrukking te brengen door wat tijd alleen met zijn partner te hebben. Wanneer ze allebei kunnen genieten van het comfort, plezier en de geruststelling die dit met zich meebrengt.

 

Seksueel ontremd gedrag kan ook een gevolg zijn van onderstimulatie en verveling. Het kan helpen om de dag te vullen met het aangaan van sociale activiteiten – sporten, eten en drinken, huishoudelijk werk, knutselen of gewoon praten met andere mensen. Ten slotte, er is geen goed bewijs dat medicijnen werken bij seksueel ontremd gedrag. Hoewel deze wel gebruikt worden om seksueel ontremd gedrag aan te pakken, zorgt meer gebruik van medicijnen voor een hoger risico op bijwerkingen. Daarnaast kunnen sommige medicijnen het voor een persoon moeilijker maken om ongemak of angst te communiceren. Geneesmiddelen moeten alleen worden overwogen als het gedrag zeer ernstig is én alleen als laatste redmiddel als alle andere opties zijn geprobeerd.

 

Ouderpsychologen dr. David en drs. Sarah Blom combineren inzichten uit wetenschap en praktijk in een prachtige theatershow. Tijdens de dementietheatershow DAG MAMA verkrijgt u handvatten, tips en advies over het omgaan met dementie.