fbpx

‘Dementie in Theater-Dag Mama’ is een nieuw en geaccrediteerd trainingsprogramma in Nederland en België. Zorgprofessionals en naasten ervaren op indrukwekkende wijze wat dementie met álle betrokkenen doet en hoe zij hiermee kunnen omgaan. Zodat zij samen het béste kunnen geven. Aan de mens met dementie én aan elkaar. Er is nog zoveel mogelijk. ‘Dag Mama’ laat je niet meer los.

– Zie hier de reportage door NTR (NPO 2)
– Klik hier voor een recensie van DAG MAMA op locatie
– Klik hier voor een recensie van professor dr. Marian Verkerk, hoogleraar zorgethiek
– Bent u geïnteresseerd in DAG MAMA voor uw gemeenschap? Klik hier voor de VLOG.
SAMEN HET BÉSTE GEVEN - portret Jörgen Caris - dagblad 'Trouw'

Portret in dagblad TROUW

De voorstelling

‘Dag Mama’ gaat over een vrouw, die zichzelf aan het verliezen is. Met de brandende vraag voor dochter hoe daarmee om te gaan.

Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van moeder: haar kamertje in het verpleeghuis. Hier moeten de werelden van moeder, dochter en zorgprofessional samenkomen. Dit blijkt niet eenvoudig.

– U kunt DAG MAMA zowel boeken op uw eigen locatie als in het bijzondere theater van de makers, Kunsthof de Heuf in Buren (centraal gelegen – nabij A2/A15)
– DAG MAMA is geaccrediteerd door accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals

Opzienbarende theaterlezing met workshop

Door middel van de prachtige muziek en levensechte scenes kruipt de toeschouwer in de huid van de mens met dementie. Men beleeft én begrijpt als nooit tevoren wat de ziekte met hem (of haar) doet. Niet eerder kwam het zo dichtbij. Met tranen in de ogen en een glimlach op het gezicht wordt de mens met dementie in het hart gesloten.

Na deze indrukwekkende eye-opener volgt een opzienbarende theaterlezing met interactieve workshop waarin de belangrijkste inzichten, handvatten en omgangsvormen worden aangereikt om aan te kunnen sluiten bij de belevingswereld en het beschadigde brein van de mens met dementie. Telkens is er de belangrijke terugkoppeling naar het theaterstuk.

Dementie heeft niet enkel een enorme impact op de client, maar ook op de naaste, de zorgprofessional en hun onderlinge relatie. Daarom vertolkt ‘Dag Mama’ álle partijen. Ieders worsteling wordt zichtbaar, begrijpelijk en hanteerbaar. Duidelijk wordt dat naaste en zorgprofessional van onschatbare waarde zijn voor de mens met dementie, én elkaar. Het is dan ook bijzonder dat zij de mogelijkheid hebben het programma samen bij te wonen.

Makers met een missie

‘Dag Mama’ werd bedacht en geschreven door (gepromoveerd) ouderenpsychologen en theatermakers dr. David en drs. Sarah Blom. Ze combineren de meest waardevolle inzichten uit wetenschap en praktijk (en ca. omgaan met dementie cursus95 boeken) met de kracht van een zielrakende voorstelling. Dit maakt ‘Dag Mama’ tot een unieke leervorm die binnenkomt, beklijft en de mindset werkelijk verandert. ‘Dag Mama’ laat je niet meer los.

– Klik hier voor een reportage van een voorstelling voor ‘Land van Horne’ (Nederweert): ‘Dit raakt je tot in het diepst van je ziel’

De makers werken samen met hun broer en moeder, sing en songwriter drs. Misha Blom en beeldend kunstenaar/actrice Lydia van den Heuvel. Als familie zorgden ze voor hun inwonende (groot)moeder Niesje, die jarenlang leed aan dementie.

– Klik hier voor de video van de makers met hun (groot)moeder Niesje: ‘de kracht van humor’

Praktische info

Het gehele programma duurt 3 uur en is breed toepasbaar: als symposium, congres, teambuildingsprogramma of familieavond. Klik hier voor Dag Mama op congresdag Vitalis.
U kunt Dag Mama zowel boeken op uw eigen locatie als in het bijzondere theater van de makers, Kunsthof de Heuf in Buren (centraal gelegen – nabij A2/ A15).

 – Waardering is een belangrijke sleutel tot inspiratie. Dag Mama plaatst het vak van zorgprofessional op haar verdiende voetstuk. Klik hier voor ‘Kamer 10’
– KLIK HIER VOOR ONZE VLOG OP LOCATIE

We kijken terug op een geweldige congresdag. Theater en workshop waren briljant qua inhoud sfeer energie en verbinding met t publiek. Bedankt!!
– Saskia Zwart van Opijnen, directeur/bestuurder Noorderbreedte

Dit is het beste wat ik tot nu toe heb gezien op dit gebied. Zoiets is er niet. Heel erg bedankt!
– Peter Verkuijlen, manager Brabantzorg

Wat een geweldige , inspirerende avond hebben we gehad ! ..zagen veel ( h)erkenning ..en gaan weer met liefde, passie en nieuwe ideeën ons prachtige werk voortzetten …Samen! Hartelijk dank!
– Diny Matzier, zorgprofessional

Hetgeen ik gezien en gehoord heb heeft me een aantal dagen niet losgelaten.
Zóveel indrukken…zóveel spiegeling.. zóveel herkenbaarheid. Maar vooral ook zoveel nieuwe inzichten… zoveel uitdagingen om er beter mee om te kunnen gaan. Niet eerder werd ik zo tot in m’n ziel geraakt! Dit had ik veel eerder willen weten!!
– Ida Samplonius, zorgprofessional

Een theaterstuk als dit heeft even de tijd nodig om te bezinken. En hoe meer ik er over nadenk, hoe meer het me raakt. Het is heel bijzonder dat nadat de tijd verstrijkt, het nog lang niet uit mijn geheugen is. Het doet wat met me, en het blijft terugkomen.
– Dennis Curree, zorgprofessional

Ben al een paar keer begonnen wat te schrijven over jullie mooie leerzaame theaterstuk “dag mama ” ..maar kom gewoon niet uit mijn woorden omdat ik nog steeds helemaal vol van ben. .. vol van de indrukwekkende presentatie van jullie. ..vol van de aangrijpende muziek. ..Hoe belangrijk het toch is om er samen te zijn …samen te zorgen voor degene. .. nogmaals bedankt voor deze mooie en leerzaame avond. – Ariane van Haren, zorgprofessional

Zeer herkenbaar, indrukwekkend en leerzaam. Via een uniek concept bestaande uit eerst een voorstelling en dan uitleg plus interactie met de zaal worden de rollen van dementerende, verzorgende en naaste belicht. Het zorgt voor meer begrip voor elkaar en van de (vaak onbewuste) drijfveren en de consequenties van gedrag.
– Noud van Roermund, zoon

Ik wilde jullie toch ff bedanken voor een zeer emotioneel ingrijpende voorstelling..ben er na afgelopen donderdag ..nog van onder de indruk..ik als kind van een dementerende moeder..heb veel raakvlakken gezien..en voelden veel van de omgangsvormen mij heel vertrouwd..de lezing naderhand vond ik leerzaam..voelde me net een spons met al deze informatie..persoonlijk vind ik dat iedereen die te maken krijgt met dementie deze voorstelling moet zien..als kind/partner..maar ook de verplegende zorg..
– Siska Rooijens, dochter

De theatervoorstelling en lezing hebben mij enorm geïnspireerd. Ik heb het ook als heel fijn ervaren, dat het publiek zowel zorgverleners, maar ook familieleden waren. Ik denk dat meer collega’s geïnspireerd zouden worden om nog meer voor de bewoners te kunnen betekenen
– Bea Welmer, zorgprofessional

Heel mooi, ontroerend, prachtige muziek. Zielrakend.  Daarnaast een heldere uitleg over dat vreselijke gatenkaas brein wat overblijft als gevolg van de ziekte dementie en de effecten daarvan op de persoon zelf, de naasten en de professionals. Top!
– Tiene de Rek, zorgmanager

Het theater was voor mij zo’n teken van herkenning, vooral de onmacht van Sarah, die heel druk, praktisch en snel geïrriteerd is, die haar onmacht afreageert op de verzorging. Voor mij was dat helend.
– Rini Bullens, dochter

Wondermooi
– Happinez

Bijzonder en belangrijk
– Trouw

Meesterlijk
– Adelheid Roosen

Must voor instanties en naasten.
– de Gelderlander

Klik hier voor alle recensies; zoals van Alzheimer Nederland, Psychologische expertise in de ouderenzorg (PgD), Innovatiekring Dementie (IDé) en meer.

8 Comments

 1. Beste lezers,
  Mijn naam is Aleid van der Meer en ik ben ambassadeur van de dementievriendelijke gemeente Kaag en Braassem. In dat kader zijn we initiatieven aan het ontplooien om taboes te doorbreken, meer bekendheid te geven aan dementie.
  Nu was mijn vraag, jullie spelen ook op locatie begreep ik, wat zijn daar de kosten van?
  Ik wil graag iets organiseren voor de hele samenleving en niet allen voor de mantelzorgers en profs.
  Bedankt voor de informatie bijvoorbaat
  Vriendelijke groet, Aleid van der Meer

 2. Recensie symposium ‘Samen het beste geven’ op 16 juni 2016
  Voor een goed gevulde zaal schetste het theatergezelschap van Dr. David en Drs. Sarah Blom op een indringende en aangrijpende wijze een beeld van het leven van een bewoner in een verpleeghuis. De samenwerking tussen naasten en zorgprofessionals speelde hierbij een belangrijke rol. Zij hebben elkaar nodig rond de verzorging van de bewoners. En samenwerking is noodzakelijk voor een goede harmonie tussen bewoner, naasten en zorgprofessionals. Door middel van muziek en theater werden mooie momenten en situaties als gevolg van maten van zorgzwaarte getoond. In de aansluitende lezing/workshop werd het publiek interactief verteld en getoond hoe de scenes die averechts werkten in het theaterstuk, op een positieve manier aangepakt kunnen worden. Dit ging soms gepaard met emoties.
  “Het theater was herkenbaar, vooral ook de onmacht van de familie, die soms op de zorgverleners afgereageerd wordt”
  “Professioneel neergezet”
  “Aangrijpend, confronterend en emotioneel”

 3. Petje af!!! Sarah, David en ook Misha en Lydia
  voor wat jullie afgelopen donderdagavond(10 nov.) neerzetten in jullie eigen sfeervolle boerderijtheater.
  Prachtig hoe jullie de effecten lieten zien op de dementerende moeder, van de zo begrijpelijke onmacht van de dochter
  en de begane broeder die een hele andere kant zag van dezelfde vrouw.
  Ik zoek naar woorden om te beschrijven wat jullie theaterstuk met me deed, maar kom niet verder dan:
  Ontzettend bedankt voor deze gereedschapskist vol praktische handvatten, voor de kippenvelmuziek/zang, het magnifieke doorleefde theaterspel en jullie, door o.a. ervaringen opgedane, kennis en bevlogenheid rond dementie!!
  Wat ben ik blij dat ik samen met mijn 2 zussen deze avond mocht meemaken.
  456 km op de teller maar wat was het de moeite waard!!
  Nu het gevoel dat we met een hoofd/rugzak vol bagage de dementie-toekomst met ús leafe Mem positief tegemoet gaan. Er zullen nog genoeg hobbels komen maar we blijven ons richten op dat wat er nog is.
  Mede dankzij jullie!!
  Bedankt Sarah, David, Misha en Lydia!
  Hartelijke groet,
  Alie

 4. […] kinderen koestert, is overal voelbaar. Zij verschenen vaak in de media, met hun dementietheater Dag Mama. Het relaas van een dementerende vrouw, waarin Lydia zelf de hoofdrol speelt, en een theaterstuk […]

 5. Goedemiddag.

  Mijn moeder en ik hebben gisteren uw prachtige toneelstuk “Dag mama” gezien. Alle lof!

  Wij vernamen dat de heer David Blom gepromoveerd is. Mijn moeder vraagt of het mogelijk is om een dissertatie van deze promotie te ontvangen? Zij is bereid om hiervoor te betalen, als daaraan kosten vetbonden zijn.
  Mijn moeder is gepensioneerd maatschappelijk werkster, dus zodoende interesseert haar deze materie ook. Ook ik heb een grote maatschappelijke interesse. Wij hebben van uw stuk genoten!

  Ik zal het adres van mijn moeder noemen, voor het geval u haar de dissertatie wilt opsturen:

  Verzorgingscentrum Abbingahiem
  t.a.v. mevrouw W.G. Radstake
  Appartement 547
  Jansoniusstraat 4
  8934 BM LEEUWARDEN
  Tel.: 058-2885152

  Misschien kunt u het stuk nog eens in Leeuwarden opvoeren? Gisteren hoorde ik in het verzorgingscentrum dat een andere bewoner ook graag had willen gaan, maar dat het razendsnel uitverkocht was. Ik heb gelukkig dezelfde dag dat ik de Nieuwsbrief van Abbingahiem ontving twee plaatsen geboekt. Misschien is het een idee om eens alleen voor de cliënten van de verzorgingsinstellingen een optreden te doen?

  Met vriendelijke groet,

  Aafke Klopman.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn