fbpx

De dans macabre van de ouderenzorg

De dans macabre van de ouderenzorg

BEKEND OUDERENPSYCHOLOOG SARAH BLOM

Sarah Blom ontwikkelde haar indrukwekkende muziektheatershow DAG MAMA, die inmiddels al meer dan 300.000 mensen heeft mogen helpen in het omgaan met dementie. Eerder schreef ze ook een bestseller vol tips over omgaan met dementie ‘JIJ bent toch mijn dochter. Dit boek over omgaan met dementie heeft vele harten mogen raken met kennis en inzichten. Beleef het ook: DAG MAMA, indrukwekkende muziektheatershow over omgaan met dementie.

 

Omgaan met dementie – een belangrijke opinie

 

Ons maatschappelijke zorgdebat beperkt zich tot het gebrek aan geld en personeel. Dit is inderdaad een toonaangevend probleem.

Maar toonaangevend voor wat eigenlijk? Wie zich hierin verdiept, stuit op een veel wezenlijker probleem. Een probleem dat we niet zomaar kunnen verhelpen met meer geld en personeel. Ze vormt de werkelijke ziektekiem in de zorg.

Ik heb het over het gebrek aan waardering.

Als maatschappij beseffen we onvoldoende wat we van verzorgenden verwachten. Naast de zware praktische zorgtaken, moeten zij zich een weg banen door vele moeilijke contacten: met ontredderde cliënten, rouwende familieleden, kritische managers en meer.

Dit is een ware kunstvorm. Met hun sterke intuïtie en gevoel, bewegen de verzorgenden mee met de kwetsbare medemens en diens oer-menselijke behoefte om zich begrepen te voelen en er nog bij te horen. Het is als een ontroerende dans met vele ‘acrobatische’ hoogstandjes.

Is het daarom niet verschrikkelijk dat wij, de ‘maatschappij’, deze kunstvorm stelselmatig onderwaarderen? Door er een minimaal loon tegenover te stellen, dat gemiddeld zo’n één vierde van dat van de manager bedraagt. De manager, die van dit talent vaak geen kaas heeft gegeten en zich dan toch verheven voelt. Door de verzorgenden met een ondermaatse opleiding het werkveld in te sturen. Door hen dusdanig te overladen met werk dat die mooie dans onmogelijk wordt. Door hen in overleggen kort te houden, omdat ze ‘laaggeschoold’ zijn.

Geloof me, deze onderwaardering gaat niemand in de koude kleren zitten. De kans is groot dat de verzorgenden (en uiteindelijk wij allemaal) het vertrouwen verliezen in zichzelf en het systeem. Dat ze onzeker, gedesillusioneerd, pessimistisch en verbitterd raken.

Verbittering zien we veelvuldig bij zorgverleners die zich in de steek gelaten voelen. Zo verwordt hun nobele kunstvorm tot een ‘dans macabre’. Tragisch.

 

Dr. David Blom is theatermaker en onderzoeker. Hij promoveerde op zijn proefschrift ‘for bitter or worse’, over verbittering in de zorg. 

Illustratie door Misha Blom

Geen reactie's

Geef een reactie
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.