SONY DSCDementie theater groot succes

Het is alweer enkele maanden geleden dat de eerste voorstelling van dementie in theater plaatsvond op het theater van Kunsthof de Heuf. De educatieve voorstelling is geschreven door (gepromoveerd) ouderenpsychologen, voormalig mantelzorgers en theatermakers dr. David en drs. Sarah Blom. Zij besloten begin dit jaar de kracht van theater en onderwijs met elkaar te combineren. Door middel van prachtige liedjes en levensechte scenes kruipt de toeschouwer in de huid van de mens met dementie en ervaart hoe hij/zij de wereld beleeft. Aansluitend volgt er een lezing en workshop waarin handvatten en inzichten worden aangereikt waarmee u volledig leert aansluiten bij deze belevingswereld. Dit biedt vele mogelijkheden! Probleemgedrag  vermindert, de stemming verbetert en u zult écht contact ervaren. Zie reacties

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder. Er is veel gebeurd. We staan in bladen (deze maand in magazine ‘gezondNU’ en zijn te zien op tv (in december in het programma ‘Gelderse Koppen’ met Harm Edens).  De voorstelling geniet veel belangstelling. Vandaar dat we besloten hebben de voorstelling iedere 3e donderdag van de maand voor ons publiek te spelen. Dementie in theater wordt door de belangrijkste organisaties in Nederland, op het gebied van dementiezorg, aanbevolen: Alzheimer Nederland, Innovatiekring dementie (IDe), PgD (psychologische expertise binnen de ouderenzorg) en meer.

Muziek theaterstuk ‘Dag mama’. Dementie theater

dementietheater

Dr. David Blom en drs. Sarah Blom

‘Dag mama’ is een ontroerende educatieve voorstelling over een vrouw, die zichzelf aan het verliezen is. Met de brandende vraag voor dochter hoe daarmee om te gaan.

Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van moeder: haar kamertje in het verpleeghuis. Hier moeten de werelden van moeder, dochter en verzorgende samenkomen. Dit blijkt niet eenvoudig.

De voorstelling is geschreven voor naasten en zorgprofessionals die omgang hebben met mensen met dementie, in het beginstadium van de ziekte tot hen die verkeren in een vergevorderd stadium. Woonachtig in de thuissituatie, het verpleeg- of verzorgingshuis.

dementietheater

een familieportret met Niesje (bron: Trouw)

Uniek in Nederland

De levensechte theaterscènes, prachtige liedjes en opzienbarende lezing nemen je mee in de leefwereld van alle betrokkenen; de client, de mantelzorger en de professional. Gaandeweg wordt duidelijk hoeveel invloed we op elkaar uitoefenen en hoe we meer voor elkaar kunnen betekenen. ‘Dag mama’ is herkenbaar, ontroerend en biedt bewustwording, saamhorigheid en een schat aan kennis voor de dag van morgen.

 Nieuwe voorstelling dementie theater

Op 10 december en 21 januari 2016 vindt er een nieuwe voorstelling plaats van dementie theater op Kunsthof de Heuf.